Colonel Sir Harold Wilberforce Clifton, the flegmatic
British colonel and sleuth was and still is one of the most loved,
humorous comics heroes
Overview of Clifton stories
Details of the stories
The contributors
Clifton's Characteristics
The original cartoonist was Raymond Macherot, who created the Colonel Clifton character in 1959 and the early sixties. In preliminary studies, Macherot used Colonel Horatio Amaory Crickett as a working name, but before the first story decided on Colonel Clifton instead. Only in the second story, Clifton's first names Harold Wilberforce were introduced. After three stories, Macherot focused on another character, and it was quiet for Clifton for some years. At the end of the sixties Jo-El Azara and Greg did one story, and during the seventies and the early eighties the duo Turk and De Groot soared the Clifton cartoon stories to the top of the lists with nearly twenty stories. Then at the peak of changes in the mid eighties, Bédu took over, and continued with over ten more Clifton stories well into the nineties. The one but latest Clifton story was published in 1995 by Bédu. Recently after a long and quiet period, Rodrigue has taken over, and a new Clifton story was published in March 2003.
The cartoonists worked with original French stories, whereas all were published simultaneously in French and Dutch, the two main Belgian languages, in the weekly magazines Tintin (French), Junior (French) and Kuifje (Dutch) and Ons Volkske (Dutch), all four by Lombard Editions in Brussels. Subsequently, the stories were also published in cartoon albums (BD or Bandes Dessinées in French, stripboeken in Dutch) by the same publisher, and in co-operation with several non-Belgian publishers, such as Drukkerij-Uitgeverij Helmond (the Netherlands) and Carlsen Verlag (Germany), and in several other magazines, such as Zack and YPS (both German). In the mid-eighties even a movie was made by Belvision, the movie department of Lombard. Beside French and Dutch, translations were made to Finnish, Danish, and also to German where in some publications our hero is named Percy Pickwick.
Over the whole period of 45 years, more than 30 stories (from one to 42 pages each, totalling over 800 pages) of Clifton have been published sofar, from the hands of 6 cartoonists and scenarists.
Find below the overview of all Clifton stories. Then for every story all details about cartoonists and scenarists, publication data, and content description (most in Dutch). Finally, at the bottom, there are the details about the various contribuants to Clifton
Smogg en Ramsbottom, twee juweliers, krijgen van de emir Abd-el-Falzar de grootste diamant ter wereld toevertrouwd, de Kohr-I-Door. Maar een inbraak en de diefstal van de diamant, brengen Smoff en Ramsbottom aan de rand van de afgrond. Ten einde raad doen ze beroep op Harold Wilberforce Clifton. Zo maken wij het debuut mee van deze onvervaarde speurneus die het al onmiddelijk flink aan de stok krijgt met een geslepen en geducht bendeleider.
De ex-dictator Generaal Pancho Poncho ontsnapt na de staatsgreep naar New York, waar ze de beroemde filmster Pincher Barnett ontvoeren om met het losgeld een tegen-revolutie te beginnen. Dan haalt John W. Gaylord, de impressario van Barnett, kolonel Clifton uit Groot Brittanië erbij om te helpen.
Niet van toepassing
Een schandaaltje in de Britse pers: Osbert Horsepower, een beroemd expert in de thermo-dynamika, is aangehouden door de geheime diensten van de M.I.5. Een banaal geval van spionage? Dat zou het zijn als Osbert niet een jeugdvriend van Clifton was en als Clifton niet beweerde dat Osbert 'de beste scout was van de hele bende'. Dat is pas vreemd... In de schaduw van dit laatste onderzoek doemt weldra de onrustwekkende figuur op van een der meest beruchte spionnen uit het Derde Rijk.
Over een stille landweg rijdt een snelle wagen. Achter het stuur zit een zekere Clifton, een bekende detective... Zijn oude vriend Wetsock had gelijk toen hij zei dat Clifton het best naar zijn zin zou hebben in het dorp Dullday. Dan blijkt dat al drie maanden dwergen de hele bevolking terroriseren.
Londen, de hoofdstad van psychedelisme en minirokjes, op een regenachtige ochtend. Oud-inspecteur Donald MacDonald Muddyduck is even van de kook als hij vertelt van de Rennende Stem in het dorpje Flatfish-on-Avon. Clifton kan geen weerstand bieden aan zo'n uitdaging en ontrafeld voor Donald het raadsel.
Colonel Harold Wilberforce Clifton is heel zeker de knapste amateur-detective van heel Londen en bovendien een aardige man. De zaken die hij te behandelen krijgt zijn meestal zo ingewikkeld, dat hij zijn spreekwoordelijke Britse flegma erbij verliest. Gelukkig verliest hij z'n humor nooit en die zal hem te pas komen om DE LACHENDE DIEF, die heel de stad op stelten zet, bij de lurven te vatten. Stel je voor, een dief die na iedere flinke kraak een homerisch gelach laat horen!... Dat kan zelfs in Londen niet en Clifton gaat er achteraan wat zorgt voor de nodige spanning en een fijne brok schitterende humor.
Waterproof Inn, het uiterst sjieke hotel op Freakish Key, waar de hoogste concentratie miljonairs per vierkante meter huist. Daar komen ze wat frisse lucht happen, telkens als de beurskoersen hen weer de adem doen stokken... Abercombe Fishstick, de vriend van Clifton, vraagt hem naar zijn herberg te komen om de diefstal van de Applepie-smaragden op te lossen.
Hoge omes uit de Londense city, centrum van het geld- en financieringswezen, worden de een na de ander getroffen door een hartinfarct. Wie die doden ziet, wordt getroffen door hun van angst misvormde gelaat. Waarom worden die heren gedood en... door WIE?
Harold Wilberforce Clifton krijgt de zaak in handen en zal het antwoord op vele vragen moeten vinden. Het is een heel riskante zaak en onze beroemde detective zet zijn leven op het spel!
De oude wagen van de vader van Clifton wordt gestolen. Gezamenlijk onderzoek wijst uit dat een hartstochtelijke verzamelaar van oude auto's de auto heeft overgespoten, in het nationale groen.
De sheriff van Nottingham heeft een spreukenboek op de rommelmarkt op de kop getikt. Samen met Robin Hoed en Broeder Tuck lachen ze om de rare spreuken. De laatste spant de kroon: je neemt een jaar, bij voorbeeld 1973, en een stad, bij voorbeeld London. Als je dan 'tutustetsonpuntmuts' zegt sta je er middenin. Het plaatje toont het drietal op Picadilly Circus, met Clifton die in zijn auto schietend een misdadiger achtervolgt
Unfortunately, the content is still unknown to me
Een geheimzinnige gentleman-inbreker is aan het werk! Op de plaats waar hij waardevolle dingen heeft gegapt, tekent hij een roos. Een gewiekste dief, die onbekende! Een dievenbende stelt hem voor bij hen te komen om samen een waardevol museumstuk te roven: een Rolls-Roce van massief goud! Maar Clifton is er ook nog en hij kent de knepen van het vak. Dus wat wordt reuzespannend!
En hop, het is nog maar 'es naar de bom! Clifton had gehoopt enkele dagen van een welverdiende vakantie te genieten, als hij Sir Jason krijgt 'toegezonden'.
Sir Jason, lid van de edele familie van Mac Almighty, wou erg graag pianist worden, maar in zo'n edele familie doe je niet zomaar wat je wil. Zo werd Sir Jason spion, nee, contraspion want spionnen werken altijd voor de anderen, maar hij zit wel verveeld met een klein probleempje; Als het er op aankomt in aktie schieten, blijft Sir Jason als aan de grond genageld. Hij is in zekere mat een ... euh ...schijtbroekje... Zal Clifton erin slagen van dit broekje een echte spion te maken? Come and see this album!
Geen inhoudelijke informatie beschikbaar.
Er gebeuren héél vreemde dingen in Londen! Brandkasten verdwijnen spoorloos of beter: ze vliegen gewoon weg! Nergens een spoor of zelfs maar een vingerafdruk te vinden! Inspecteur John Haig die belast is met het onderzoek, roept de hulp in van zijn oude vrien en fijne speurneus, Clifton. Maar, bij Clifton << at home >> gebeuren ook vreemde dingen: daar zweven borden, kopjes en zelfs de soepterrien met de lekkere soep die miss Partridge net heeft klaargemaakt, door de lucht! Wie ofwat is de oorzaak van al die herrie? Het ware jammer hier te vertellen doe dit avontuur zal verlopen! Dit spannend en grappig avontuur van Clifton lees je toch zelf. Het is een << must >>
Wanneer Clifton eindelijk een tijd heeft om aan Zwitserland in zijn postzegelverzameling te werken, komt inspecteur John Haig vragen of Clifton hem wil helpen bij de moord op de hoofdboekhouder van MI 5. Er is sprak van een dubbelagent, maar wie is dat dan? De rekenmachine van de boekhouder geeft de doorslag.
Betty is de naam van een computer, het allernieuwste elektronische wonder, de trots van de jongens van de M.I.5. Uit haar elektronische brein spuwt Betty de namen van << verdachte personen >> die zo spoedig mogelijk opgeruimd moeten worden. De << killers >> krijgen hun opdracht en mogen pas na zeven dagen, of beter nog als hun opdracht volbracht is, weer contact opnemen met de geheime dienst van Hare Majesteit. Maar wat als Betty kolonel Clifton als verdachte persoon aanwijst? Hetzelfde natuurlijk want wie spreekt een computer tegen? Clifton heeft dus... 7 DAGEN OM TE STERVEN!
see Hard tegen 't hart, 1973
Clifton wordt, tegen z'n zin natuurlijk, aangesteld tot lijfwacht van de vermaarde Sheik Bahrey, een invloedrijk personage, tijdens diens verblijf in Europa.
Het verhaal is pas goed en wel bezig, of Cliftons pad wordt gekruist door een 'lieftallige' stoeipoes, een panter!
Maar het blijft niet bij een panter, er zijn ook nog tijgers op vrije voe...poten.
Dan begint een gevaarlijke achtervolging, een dodelijk spel tussen een stelletje roofdieren die de Sheik willen uitschakelen, en Clifton die dit moet voorkomen, al kan hij de Sheik moeilijk opsluiten (noch de tijgers)! Zal Clifton erin slagen de Sheik uit de klauwen van de doder te redden en wat meer is, zal hij zichzelf weten te redden of is dit onherroepelijk het laatste album van kolonel Clifton... ?!
Clifton is optimistisch, en laat zich niet van zijn vrolijk bui afhelpen. Ook niet wanneer hij van de trap valt, een regenbui in in zijn auto krijgt of meerder aanslagen op zijn leven moet verwerken. Alleen als de post een belastingaanslag brengt...
Wat doet een schrijfster, gespecialiseerd in politieromans, om haar papieren held zo geloofwaardig mogelijk te maken? Ze probeert gewoon een echte amateur-detective te ontmoeten om zijn gangen gade te slaan en nota te nemen van het leven van elke dag! Geen probleem toch?
Behalve als die schrijfster Agatha Spinterhood heet, en de detective Harold Wilberforce Clifton, en hun gemeenschappelijk avonturen in beeld gebracht woden door Turk en De Groot... Dan wordt een ontmoeting tussen dergelijke figuren de aanzet tot een reeks verbluffende avonturen.
Niets blijft onze vriend Clifton gespaard gedurende dit lange week-end in Devon, bij de familie Sinclair. Hij raakt verwikkeld in een intrige, even raadselachtig als de sterke verhalen van Agatha... Christie.
Juli. De maand van de verkennerskampen. Onze Zingende Reiger - de padvindersnaam van Harold Wilberforce Clifton - heeft zijn troep verzameld en ze gaan op weg. In het kamp verdeelt Clifton de taken. Maar dan gebeurt er van alles: verkenner Pauw, die brandhoutcorvee heeft, wordt in het halfduistere bos ontvoerd door gangsters. Met het losgeld wil de baas van de bende, een maniak, zijn verzameling Chinese Ming-vazen completeren. Verwarring heerst in de verkennerstroep, en dan begint er een op zijn minst ongewoon spoorzoekersspel...
Although this coverpage accompanies the Kidnapping story, as is also indicated by the text, the picture itself is a large version of the opening picture of Weekend om te doden from 1982. The righthand side of that picture is cut off and on the lefthand is an overlay picture from the third page of the same story. The new combined picture is re-inked (obviously not by Turk), and re-coloured (the overlay picture was uniformal grey in the original).
See also the Christmas lounge picture.
Have a look for yourself: .
(700kB download). Note that this page still retains its copyright
© 1984-2002 Breton, and is published here with explicit authorization
by the author.
Geen inhoudelijke informatie beschikbaar
A Christmas setting of the repeated fronticepiece page Kuifje advertisement drawing by Turk, with the slogan: 'The magazine with which you forget teatime'. The original picture includes Mrs Partridge looking astounded at the clock, indicating Eight past Five.
This coverpage is a larger copy, apparently re-inked, with new, brighter colours, without Mrs Partridge. The Christmas tree in the background is added in a contrastingly different style.
Remarkable is that this Turk-derived picture was used for the cover of an magazine issue in which cartoonist Bedu publishes his first Clifton story: Uit de oude doos, see below.
Gebruik makend van een toevallige ontmoeting weet de journalist Donald Paperback van de Clarion Harold Wilberforce Clifton een exclusief interview af te troggelen... en daarin roep de beroemde detective, met zijn typisch Britse humor, een beeld op van zijn eerste onderzoek, dat hij hield op zijn vijftiende, toen hij op school de examenvragen moest opsporen die verraderlijk uit de kamer van de leraar waren ontvreemd. En nog een adembenemende herinnering krijgen we voorgeschoteld: zijn heldendagen als RAF-piloot tijdens de slag om Engeland en in de contra-spionagedienst tegen de achtergrond van de Blitz op Londen.
Verrassende herinneringen die ons, Donnerwetter! doen denken aan andere nostalgische herinneringen, in de vorm van een hommage aan Raymond Macherot, de schepper van de figuur Clifton.
De ruimte-agent is van de planeet Venus vertrokken om de verschillende mensentypen op aarde te bestuderen, en enkele karakteristieke monsters mee te nemen, en beleeft daarbij mysterieuze en veelbewogen avonturen. De komst van de Venusbewoner naar onze planeet veroorzaakt inderdaad heel wat verrassingen.
Clifton leest in de krant dat Linda Carmela pas in Groot-Brittannië is aangekomen om een nieuwe film te draaien. Hij gaat op handtekeningenjacht. Als hij dan met Jean-Paul Belmondo verhindert dat Linda wordt ontvoerd, heeft ze helaas geen pen bij de hand. Toch is hij niet ontevreden.
Wanneer Clifton toevallig Edgar P. Jacobs, de beroemde striptekenaar van Blake en Mortimer tegenkomt stelt hij de vraag die de hele wereld en hijzelve zich als zolang stellen. Het aangename gesprek komt tot een einde, en Clifton krijgt zijn handtekening. Als hij wegloopt...
Clifton grijpt met veel actie en zonder enig woord te gebruiken actief in bij een overval op een juwelier. Hij weet na een inspannende achtervolging de dief te vangen. Miss Partridge zet hem evenwel dan met beide benen weer op de grond.
Clifton stapt welgezind een dierenwinkel binnen om wat inkopen te doen voor zijn katten. Als hij buiten komt laat hij, ondanks zijn Britse flegma, duidelijk zijn ergernis blijken. Hij is zo zenuwachtig dat hij met zijn auto een voetganger omver rijdt.
De man, die door Clifton Michael zal genoemd worden, wordt naar het hospitaal gebracht waar hij een aantal dagen in comateuze toestand verkeert.
Als hij wakker wordt, kan hij zich niets meer herinneren. Clifton wil voor Michael zorgen, maar het geheugen komt maar niet terug. Alleen als hij een revolver ziet, geeft de zieke enige blijk van opwinding.
Op een nacht begint hij luidop te dromen ... in het Russisch! Is dit een eerste stap naar de herinneringen toe?
Een onderzoek op 35 mm voor de beroemde kolonel. Clifton komt inderdaad in de filmwereld terecht, omdat een producent, die Beaumont heet, op het goede idee gekomen is een film te maken van de avonturen van onze amateur-detective. Maar in de filmwereld is niet alles rozegeur en maneschijn. Beaumont is een schoft en iedereen heeft een hekel aan hem... Bovendien zijn sommige acteurs jaloers op elkaar, en speelt de hoofdrolspeelster nog een heel andere rol.
Op de filmlocaties gebeurt het ene ongeluk na het andere. Er wordt geschoten en Peter Cotton zakt in elkaar. Wie heeft de losse flodders door scherpe munitie vervangen? Clifton stelt een onderzoek in! Binnenkort in dit theater...!
Clifton zwoegt al dertig jaar onder een enorm geheim. Hij kan het eigenlijk niet meer meer. Kon hij zich daar maar eens van ontdoen. Miss Partridge suggereert dat hij het aan haar vertelt. Maar dat doet hij niet, want dan is het geen geheim meer, en fluitend gaat Clifton weer zijns weegs..
To celebrate the 20th birthday of Dommel (Cubitus), Clifton recalls to a reporter (see also Oude Doos) a story of long ago, where he was assigned to find an distraught owner's dog (shadow outline only). Passing some familiar scenes, including the pet shop with exorbitant pricing, he locates the small white puppy, and brings it back to the owner who then shows to be Dupa, Dommel's cartoonist. And the story is subtitled to be set now exactly twenty years ago.
Clifton bekijkt in huiselijke kring, met miss Partridge een vakantiefilmpje. Door de beelden raakt hij tamelijk opgewonden, terwijl miss Partridge zich schaamt. Op het filmpje zie je namelijk haar .... blote knieën!
Robin Hoed and his friends come into Eldoradreamland, where they meet other comic strips characters, e.g. Dommel (Cubitus). On the bottom picture of the page, Clifton drives over the sheriff.
Zangerige woorden, woorden waarop de creolen het patent hebben... Toch zijn ze van groot belang in dit avontuur van onze geliefde kolonel.
Tijdens zijn vakantie op Martinique krijgt de kolonel een opdracht van zijn vriend Donald Spruce van MI 5: een agent opsporen van wie geen enkel levensteken meer wordt vernomen. Clifton vindt hem terug... maar te laat! De agent sterft voordat hij de naam kan onthullen van de verrader die is binnengedrongen in de Britse contraspionage.
Bovendien is een militair transportvliegtuig, dat goud vervoerde, neergestort in de Caraïbische zee... Al met al dreigt Cliftons vakantie... in het water te vallen.
Kirkilloch Castle, een enorm landgoed in een mooi stukje Schotland. Daar vinden we Angus Mc Gregor, een rustige Schotse aristocraat, die aan het hoofd staat van de clan...
De aantrekkelijk Iris waaraan Clifton z'n hart een beetje heeft verloren... Joan, een intelligente dondersteen, altijd vergezeld door haar hondje Piper, die Engelsen niet kan luchten of zien... En Malcolm, de zoon, waarop vele verdenkingen rusten.
Temidden van deze vreemde familie probeert Harold Wilberforce Clifton licht te brengen in de zaak van de gestolen juwelen van de Mc Gregor Clan...!
Detectiveverhaal over Dommel, door verschillende tekenaars met hun striphelden, ter gelegenheid van de duizendste gag van Dommel
De Britse Geheime Dienst maakt zich zorgen: in vier dagen tijd worden vier oud-agenten vermoord.
Kolonel Clifton krijgt carte blanche om dit smerige zaakje op te lossen, maar de aanwijzingen zijn schaars... en curieus! Het wordt voor de kolonel een herfst vol wind, regen en ... << dodelijk geweld >>!
Gelukkig is er Sarah... Sarah Stone, een straaltje zonlicht dat door de grauwe wolken breekt....
Sinds jaar en dag wordt de op en top Britse kolonel Harold Wilberforce Clifton onweerstaanbaar aangetrokken door politieonderzoeken en spionage-affaires. Dankzij zijn roemruchte scherpzinnigheid en zijn ferme blonde knevel is hij uitgegroeid tot een internationale vermaarde amateur-detective. De boomlange, nurkse kolonel laat zijn licht schijnen over duistere zaken, waarin humor en spanning onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn.
Na een langdurige onderbreking van zijn loopbaan komt de op-en-top Britse Harold Wilberforce Clifton, kolonel van de geheime dienst van Hare Doorluchtige Majesteit, opnieuw in actie...
Hoewel Zingende Reiger (alias kolonel Clifton) eigenlijk met zijn welpjes naar Wales wilde gaan, ziet hij zich gedwongen hen mee te nemen naar Devonshire. De reden van die plotse ommekeer: een brief die in zijn brievenbus is achtergelaten en waarin hem te verstaan wordt gegeven dat de Tweede Wereldoorlog niet is afgelopen. Was getekend AKC 666 ! Gedecodeerd door zijn trouwe huishoudster Miss Partridge blijkt die boodschap een geheimzinnige uitnodiging te bevatten... De mysterieuze afzender is niemand minder dan zijn oude aartsvijand, de Duitse spion Otto Kartoffeln, die zijn laatste dagen slijt in een gerieflijk bejaardenhuis in Devonshire. Hij vertelt Clifton over een groepje fanatiekelingen dat terugverlangt naar het Derde Rijk en dat het nationaal-socialisme nieuw leven wil inblazen door de fabelachtige nazi-schat te bergen, die zich voor de Schotse kust aan boord van een gezonken onderzeekr bevindt... Die informatie alarmeert de Britse geheime dienst en uiteraard wordt Clifton aangewezen om de zaak op te helderen. Hij is echter niet de enige agent die achter de onheilspellende schatzoekers aan wordt gestuurd. Bij zijn opdracht zal Clifton terzijde worden gestaan door een jonge en bijzonder aantrekkelijke stagiaire met de naam Jade... Ambitieus als ze is zal ze alles op alles zetten om zich te bewijzen !
Unpublished yet
Raymond Macherot was born on 30 March 1924, in Verviers, Belgium. From 1953 onward he was cartoonist for various characters. He produced three Clifton stories in the early sixties, and then went on to focus on the magazines Spirou (French) and Robbedoes (Dutch). His original set up was inspiration for all subsequent cartoonists and scenarist, since details presented by Macherot have been repeated in much later stories, e.g., his boy scout name.
Op speurtocht met kolonel Clifton, Clifton in New York, Clifton op vakantie, Clifton tegen de spionnen
Born 5 May 1931, died 29 October 1999.
De duivelse dwergen, Het geheim van de rennende stem, De lachende dief
Philippe Liégeois (Turk) was born on 8 July 1947, in the world's smallest city of Durbuy, Belgium. The house in now converted to a hotel-restaurant. Philippe has a cousin Walter Liégeois, partnering in making this Clifton webpage even better than it is. Walter is the shorter of the two cousins above. Philippe is a French-speaking Belgian, living in Ardennes near Namur, Belgium.
Het geheim van de rennende stem, De lachende dief, De smaragden smeren 'm, Hard tegen 't hart, Vrij baan, Robin Hoed, Onder Cliftons paraplu, Alias Lord X, Sir Jason, Suspense Street, Dear Mr. Wilkinson, 77345, 7 dagen om te sterven, Hartkloppingen, Een panter voor de kolonel, Er zijn dagen waarop helaas alles goed gaat, Week-end om te doden, Kidnapping, De geheimzinnige heroïsche belevenissen van de ruimte-agent
Bob de Groot was born on 26 October 1941 in Brussels, to Dutch and French parents. He started out as cartoonist himself, and later combined that with writing scenarios. After having produced over 300 pages for magazines by himself, he teamed up with Turk, and gradually specialized with much success on the scenarios. Up to today, he is a very prolific writer, for many cartoonists, including Rodrigue, with whom he will publish the new Clifton in 2003.
Het geheim van de rennende stem, De lachende dief, De smaragden smeren 'm, Hard tegen 't hart, Vrij baan, Robin Hoed, Onder Cliftons paraplu, Alias Lord X, Sir Jason, Suspense Street, Dear Mr. Wilkinson, 77345, 7 dagen om te sterven, Hartkloppingen, Een panter voor de kolonel, Er zijn dagen waarop helaas alles goed gaat, Week-end om te doden, Kidnapping, Uit de oude doos, De geheimzinnige heroïsche belevenissen van de ruimte-agent, Een kwestie van handtekening, Het teken van de meester, Geheugenverlies, Laatste voorstelling, Dommels twintigste verjaardag, Clifton (parodie), Matoutou-Falaise, Een enorm geheim, Sportieve detective
André Vanderelst was born on 6 April 1952 in Belgium. His major works include Chlorophylle and Gil Sinclair.
Hartkloppingen, Een panter voor de kolonel
Geurts was born on 2 October 1957 in Jadotville, in Belgian Congo. After decolonization, he came to Belgium, where he met Tome. The duo went on to make Spirou famous.
Er zijn dagen waarop helaas alles goed gaat
The Canadian Michel Breton was born in Montréal, on 21 September 1952. He had been and still is working in the film, comics books and cartoon films industry. In the early eighties, while living in Belgium, he worked with Turk and De Groot, on drawing and inking for several of their comic strip books, viz., Léonard (Dutch: Leonardo) and Robin Dubois (Robin Hoed). Since, he has returned to Quebec, Canada, where he still resides.
Week-end om te doden, Kidnapping, Unnamed
Denise Dubreuil, who worked on two stories with Turk. She now lives in Canada.
Week-end om te doden, Kidnapping
Liliane Labruyère did the colouring for two or three Cliftons by Turk, and subsequently all Cliftons by Bédu. She began her professional career as colourist already in 1966. Starting on the colouring for Chick Bill, Rik Ringers, and for several cartoons by Christian Denayer, now her husband, such as Yalek and Alain Chevallier, her work now includes Cliftons by Turk and by Bédu, more recently books and advertisements (Microsoft, SNCF, Peugeot), and the series 'Les Psy' by Bédu and Cauvin. Last but not least, she is colouring Doggyguard by Rodrigue and De Groot. She may now also involved in the new 2003 Clifton! Mrs. Denayer-Labruyère currently lives and works in Belgium.
Uit de oude doos, Een kwestie van handtekening, Het teken van de meester, Geheugenverlies, Laatste voorstelling, Dommels twintigste verjaardag, Clifton (parodie), Matoutou-Falaise, Een enorm geheim, Sportieve detective, De Mc Gregor Clan, Dommels duizendste gag, Een fataal spel, De kus van de cobra
Bernard Dumont was born on 11 April 1948 in Ciney, Belgium. As a early fan of comics books, he started drawing pictures in schooltime. Although he later succesfully graduated in economics from Leuven University, he focussed his career on making cartoons, from the mid '70s onward. Characters he created include Proffie, Ali Bamba and Hugo. In 1983 he takes over Clifton and publishes several full-size stories and some smaller ones for Lombard Editions. In the end nevertheless, re-focussed on Spirou instead, and Clifton was left alone for quite some years.
Uit de oude doos, Een kwestie van handtekening, Het teken van de meester, Geheugenverlies, Laatste voorstelling, Dommels twintigste verjaardag, Clifton (parodie), Matoutou-Falaise, Een enorm geheim, Sportieve detective, De Mc Gregor Clan, Dommels duizendste gag, Een fataal spel, De kus van de cobra
Rodrigue was born on 1 April 1961 in Lyon, France. Since 1986 he has drawn various comics, such as Edmond Rostand and Pied Nickelés, and latest and most successful sofar the Doggyguard series, starting in January 1999, with scenarist De Groot. In 2002 he has taken over the Clifton cartoonist pencil, also with scenarist De Groot. The new Clifton publication is expected March 2003. Rodrigue currently lives and works in the French Alpes.
Clifton's house in Puddington (he also has a flat in London itself) appears as a setting already in the very first Clifton story. It is an L shaped house, yellow, with the garage door, front door and window frames in typically Mediterranean Blue, that you so often find in England. Why they like the colour so much is beyond me.
The layout of the outside of the house is very stable: it didn't effectively change from Macherot's version until Bédu's version (see picture), apart from getting four instead of two roof windows. The inside of the house is varying. For instance, the stairs to the second floor: in the story Kidnapping, they are above the front door (next to the garage door), but in most others they are exactly on the other side, over the kitchen door. The furniture style, wall panelling, doors, windows sills, etc are stable as well.
Currently, I'm drawing up a map of the ground floor, but there are still some unclarities, e.g., where is the reading room.
Clifton's hobby has alway been, among other things, boy scouting. Obviously, boy scouting stood quite in a different view in 1959 from today, but Clifton has always shown himself to be a very good and active scoutmaster. As a scout, his nickname did change a little bit from Musical Heron in the early stories to Singing Heron in the later ones.
The pew is the favourite place for Clifton to sit in his house. It is conveniently placed perpendicular to the open fireplace, and behind it is the door to the hall. Usually, there are some cats sitting on the seat or the backrest. Mostly there is a simple wooden chair opposite, bare or with cushioning, on the other side of the fireplace, with a side-table for drinks. Is is hard to estimate whether the pew is antique, but it sure looks enticing to sit on.
Clifton drives a red MG TD, built in the period 1949 to 1953. So, in the first four stories, it could be seen as contemporary, but for all other cartoonists than Macherot, Clifton's MG was a Classic. In nearly every story it is damaged, sometimes apparently beyond repair. Fortunately he has a good car repair shop, which is expensive but delivers. The registration number (coined by Macherot in 1963) is personalized: LKP 323. Clifton's father has an older type MG (registration RX7 8941), but British green, and Scotland Yard's inspector John Haig has a yellow one.
More interesting information about MG cars, such as Clifton's, can be found at the MG Car Club.
Already I own the publications annotated with [*]. Offers of the other publications will be highly appreciated. Other very interesting comics websites can be found in the webrings below.